
śmienitymi daniami. Nieco inaczej sytuacja wygląda, jeśli chodzi o przepisy wegańskie. Kuchnia wegańska nie stosuje niczego, co od zwierząt pochodzi. Nie ma więc tu ani jajek, ani produktów mlecznych. Zamiast nich wykorzystuje ona szereg warzyw i owoców, które można wykorzystać na wiele sposobów.
Dieta wegańska a witaminy
W wielu roślinach jesteśmy w stanie znaleźć te same składniki odżywcze, które są w mięsie - zaczynając od żelaza, które kojarzymy z wołowiną. Dużo żelaza znajdziemy w roślinach takich jak szpinak. Przepisy wegańskie są ułożone tak, aby dostarczać organizmowi wszelkich witamin i minerałów, bez konieczności spożywania produktów odzwierzęcych. Przepisy wegetariańskie także. Kuchnia wegańska jest zawsze dostosowana do potrzeb organizmu człowieka. Jest także zdrowszą dietą, niż ta standardowa, dopuszczająca mięso.
Dieta kiedyś i dziś
W odległych czasach ludzie prowadzili stosowne diety wyłącznie z powodów religijnych. Dziś tych powodów jest wiele. Interesują nas przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie, bo poszukujemy dla siebie zdrowszych form odżywiania. Lecz, czy kuchnia wegańska jest zdrowa? Tu okazuje się, że niekoniecznie, bo gdy nie jest odpowiednio dobrana i zróżnicowania, to wcale nie wpłynie pozytywie na nasze zdrowie. A wręcz przeciwnie, bo doprowadzi do deficytu potrzebnych składników w organizmie i osłabi człowieka.